Onthulling lesbrief Romeinse Sporen Speuren

Oude tekening met mensen die handel drijven tijdens de Romeinse tijd

De Canon van Katwijk heeft dit jaar zijn tweede lesbrief voor het Primair Onderwijs ontwikkeld, waarbij leerlingen kennis maken met de gebeurtenissen tijdens de Romeinse Tijd in Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg; Romeinse sporen speuren.

Leerlingen maken kennis met de lokale Romeinse tijd
Leerlingen maken kennis met twee Romeinse kinderen in het jaar 69 na Christus. Aan de hand van een voorleesverhaal passeren aspecten uit hun dagelijks leven de revue: wat leerden deze kinderen bijvoorbeeld op school, en wat aten zij? In groepjes doen de leerlingen een klein onderzoek naar een van die aspecten en verwerken hun bevindingen in een korte creatieve opdracht, maar bereiden daarmee ook het bezoek aan (een van) de erfgoedlocaties voor. 

De leerlingen ontdekken aan de hand van de Romeinenroute, een fotospeurtocht in de Gemeente Katwijk, de plekken waar de Romeinse sporen zijn terug gevonden of nog steeds te vinden zijn. Tot slot verwerken de leerlingen hun ontdekkingen in een kwartetspel, een krant of een vlog.

Onthulling van de lesbrief op de basisscholen
Op 12 oktober wordt de lesbrief Romeinse sporen speuren, in combinatie met de eerste lesbrief Oorlogsporen, onthuld en overgedragen aan alle basisscholen. De werkgroep Canon van Katwijk rijdt op een feestelijke manier langs alle basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg om aan alle leerlingen en leerkrachten de lesbrieven te overhandigen. 
Daarnaast is de lesbrief sinds 1 oktober kosteloos beschikbaar en te downloaden via https://www.canonvankatwijk.nl/onderwijs/lesbrieven-romeinse-sporen-speuren/.

Fietsen langs de Romeinse Limesroute
Harco Schaafsma en Jan Pieter Tensen (lid van de projectgroep De Canon van Katwijk) fietsen op zaterdag 9 oktober de Romeinse Limesroute (ruim 200 km) van Berg en Dal naar Katwijk. Dit mede in het kader van de overhandiging van het erfgoedproject 'Speuren naar Romeinse Sporen' in de gemeente Katwijk voor de groepen 5, 6 en 7.

Meer informatie
Voor meer informatie, neem contact op met Claire Verhulst, Stichting Welzijnskwartier Katwijk, via claireverhulst@welzijnskwartier.nl. 
Deze lesbrief kwam tot stand met medewerking van Stichting Welkzijnskwartier (Katwijk) en Kunstgebouw (Rijswijk), met dank aan Jan Pieter Tensen (Projectteam Canon van Katwijk), Heleen Oudshoorn (Oranjeschool, Katwijk), Gerrit Russchenberg (Torenmuseum) en Elly Neigh (Katwijks Museum). 

Nieuwe verbindingen! Kom soep of stampot eten!

In het teken van de Week tegen Eenzaamheid organiseren diverse partners (waaronder Welzijnskwartier) diverse activiteiten om mensen dichter bij elkaar te brengen. In de week tegen Eenzaamheid van 30 september t/m 7 oktober vinden door het hele land speciale activiteiten plaats om extra aandacht te vragen voor het thema eenzaamheid.

Doe Mee in Katwijk

Doe Mee Weken 2021