Nel zet zich al 25 jaar in voor de Maaltijdservice van Welzijnskwartier

“Vaak ben je één van de weinige mensen met wie ze contact hebben. Dus als het niet goed gaat, kan ik aan de bel trekken.”

Al 25 jaar zet Nel Kruijt zich met hart en ziel in als vrijwilliger voor de Maaltijdservice van Welzijnskwartier. Samen met haar man brengt ze de maaltijden bij mensen thuis in Rijnsburg. Nel is dan ook de beste persoon om uit te leggen hoe waardevol de Maaltijdservice is. Daarom gingen we bij haar langs voor een interview.


Hoe bent u destijds begonnen als vrijwilliger van de Maaltijdservice?
“Ik was toen 50 jaar toen ik begon. Mijn schoonzus was vrijwilliger bij de Maaltijdservice en bracht samen met haar partner de maaltijden rond. Haar partner stopte daarmee. Toen vroeg mijn schoonzus aan mij of ik mee wilde. Dat leek me wel wat en zo besloot is dus om aan de slag te gaan als vrijwilliger.”

Hoe is de Maaltijdservice door de jaren heen veranderd?
“Toen ik begon brachten we warme maaltijden tussen de middag rond. Het was toen nog van een andere organisatie, want Welzijnskwartier bestond nog niet. We haalden de maaltijden op bij de Vlietstede in Rijnsburg. Tegenwoordig bestel je een aantal maaltijden voor een week en die bezorgen we op dinsdagen en vrijdagen bij de mensen thuis. De mensen kunnen deze dan zelf opwarmen in de magnetron. Sinds een aantal jaar breng ik de maaltijden met mijn man rond, omdat mijn schoonzus inmiddels is overleden.”

Wat is er zo leuk aan het vrijwilligerswerk?
“Ik wil graag iets doen voor de maatschappij. Ik ben gepensioneerd en heb veel tijd. Je merkt aan de mensen waar je komt, dat ze het heel fijn vinden als je er bent. Je maakt een praatje en kijkt of alles goed gaat met ze. Vaak ben je één van de weinige mensen met wie ze contact hebben. Dus als het niet goed gaat, kan ik aan de bel trekken. Dat geeft me een goed gevoel en veel voldoening. Het kost me weinig energie en inspanning. Dus het is ook goed vol te houden. Zolang mijn gezondheid het toelaat, zal ik het ook blijven doen.”

Hoe zit een ochtend als vrijwilliger eruit?
“Ik breng twee keer in de veertien dagen de maaltijden rond. We starten om 8.15 uur. Dan halen we de maaltijden op bij Eetgemak en kijken we of alles klopt. Daarna stappen we in de auto om de maaltijden te bezorgen. Ik heb 7 à 8 maaltijden per keer. Soms neem ik ook wel eens wat over van een andere vrijwilliger als die er heel veel heeft. En andersom gebeurt dat ook wel eens. Zo helpen we elkaar. Na het bezorgen van de maaltijden drinken we met z’n allen nog even koffie en kletsen we wat na. Dat is ook vaak het moment dat je met een sociaal werker lastige kwesties kan bespreken over wat je hebt gezien of gehoord hebt bij de mensen thuis. De sociaal werker kan dan desgewenst actie ondernemen.”

Waarom is de Maaltijdservice zo belangrijk?
“Mensen zijn minder mobiel, wanneer ze ouder worden. Zelf koken en boodschappen doen is vaak lastig voor ze. De maaltijdservice is dan de ideale oplossing. Daarnaast is het ook een stukje sociale controle. We kijken en vragen altijd even hoe het gaat. Van sommige mensen hebben we een huissleutel, omdat ze vaak op bed liggen of zelf niet meer makkelijk de deur open kunnen doen. Een tijdje geleden ging ik een maaltijd brengen bij een mevrouw. Ik kwam toen binnen en riep naar boven dat ik het eten in de koelkast had gezet. Haar zoon kwam toen tevoorschijn en keek wat verbaasd. Hij vroeg of ik dat altijd deed. Ik antwoorde met ‘ja’ en dat ik wacht totdat ik antwoord terug krijg van haar. Hij was heel erg blij en opgelucht om dat te horen.”

Hoe kunnen mensen gebruik maken van de Maaltijdservice?
“Ze kunnen zich aanmelden bij Welzijnskwartier. De eerste keer ontvangen ze een proefmaaltijd. Als ze het wat vinden, kunnen ze dat doorgeven aan Welzijnskwartier. Ze ontvangen dan vervolgens een menulijst, waarmee ze tot twee weken vooruit maximaal zeven maaltijden per week kunnen bestellen. Ze kunnen kiezen uit drie verschillende menu’s. Deze bestaan vaak uit vlees, vis en bami of nasi. Dus er is voor ieder wat wils. Het is ook heel erg lekker er niet duur. Voor een bedrag van € 6,50 ontvang je een vers bereide maaltijd die bestaat uit een voor-, hoofd- en nagerecht. Voor dat bedrag kun je tegenwoordig zelf geen volledige maaltijd meer koken.”

Waarom zou u iemand anders aanraden om vrijwilliger te worden bij de Maaltijdservice?
“Omdat je echt iets goeds doet voor de maatschappij. Je helpt de ander en het geeft jou een goed gevoel. Gepensioneerde mensen geven vaak aan geen reden te hebben om vroeg hun bed uit te gaan. Vrijwilliger bij de Maaltijdservice geeft je een doel, een reden om vroeg je bed uit te gaan. Na afloop drinken we nog even gezellig een bakkie koffie met z’n allen. Zo heb je toch weer een leuke ochtend gehad. Je doet het voor een ander en voor jezelf!”

Voelt u zich door het interview met Nel aangesproken om zich ook in te zetten bij de Maaltijdservice? Neem dan aub contact op met Arnout de Bakker, sociaal werker bij Welzijnskwartier, via tel. 06-12215177. Wij zijn op zoek naar meer vrijwilligers bij de Maaltijdservice.

Doe Mee Festival - 17 september

Op zaterdag 17 september (10.00-16.00) is het marktplein naast het zwembad het epicentrum voor kunst, cultuur en sport. In samenwerking met verschillende organisaties kan je meedoen aan allerlei leuk activiteiten, workshops en proef je aan het rijke vrijwilligersleven in gemeente Katwijk.

Doe Mee in Katwijk

Doe Mee Weken 2021