De inclusieve droom van … Drees Hoek van de Readshop in Rijnsburg

De inclusieve droom van … Drees Hoek van de Readshop in Rijnsburg

In deze rubriek laten we in iedere Partnerupdate een andere relatie dromen over de inclusieve samenleving. Deze keer Drees Hoek, mede-eigenaar van de Readshop in Rijnsburg. “Koot en Bie waren in 1977 met de inleiding van hun langspeelplaat Hengstenbal de tijd ver vooruit toen ze op hun geheel eigen wijze ‘Welkom dames en heren’ en ‘Welkom heren en dames’ veranderden in ‘Welkom mensen’. En terecht. Laten we afstappen van alle hokjes en iedereen gewoon als mens zien en behandelen. Wie je ook bent of wat je ook doet.”

We praten nog even door met Drees Hoek, een betrokken ondernemer uit Rijnsburg vertelt

'Ja dat is lang geleden, maar de wijze waarop zij 46 jaar geleden op Hengstenbal discussieerden over de volgorde van ‘Beste dames en heren’ vond ik niet alleen ontzettend grappig, maar ook zeer raak. Koot en Bie hadden het over dominante mannen, vrouwen als tweederangsburgers, onze patriarchale cultuur en wat de volgorde van dames en heren betekent. Na wat gekibbel over en weer kwamen ze tot ‘Beste mensen’ als aftrap van de LP. Dat laten varen van hokjesdenken over – in dit geval - mannen en vrouwen is me altijd bijgebleven en vind ik nog steeds heel goed.'

Hoe uit zich dat in jullie boekhandel?
Vijf jaar geleden zijn we begonnen met ons nieuwe winkelconcept, waarin veel meer ruimte kwam voor ontmoeting en contact. Gewone alledaagse ontmoetingen en gewone alledaagse praatjes tussen gewone mensen. We creëerden een koffiecorner waar iedereen welkom is en mag zijn wie hij of zij is. We hebben veel aandacht besteed aan die ‘hoek’. Een afscheiding, andere vloerbedekking en zachter licht. Allemaal zaken waarmee we de drempel om met elkaar te praten hebben verlaagd.

 

 

 

 


Van boekhandel tot ontmoetingsplek dus
Dat is inderdaad precies wat we wilden bereiken. Zeker sinds corona steken we daar nog meer energie in. Zo houden we in de koffiecorner lezingen en leesavonden. Organiseren we samen met Welzijnskwartier de Klets en Kleuravonden, waar we met kaartjes uit een Kletspot het gesprek op gang brengen. En laten we Rijnsburgers in samenwerking met de bibliotheek nieuwe spellen ontdekken. In wezen zijn dat de allemaal middelen waarmee we ontmoeting en contact faciliteren. En dat werkt. Op de maandelijkse spelavond komen zo’n 40 mensen. Mensen die eens nieuwe spellen als Qwixx, Clever en Stella willen uitproberen, maar vooral ook gezelligheid en aanspraak zoeken.

En iedereen is welkom?
Absoluut. Zoals ik al zei willen we zo min mogelijk in hokjes denken. Iedereen is welkom en iedereen mag er zijn. Op onze bijeenkomsten is de oudste 78 jaar en de jongste 14. Juist die combinatie is zo mooi. Het is ook geweldig om te zien dat mensen elkaar buiten de bijeenkomsten ontmoeten. We hebben al heel wat nieuwe vriendschappen en initiatieven zien ontstaan. Zo hielpen de leden van onze wekelijkse leesclub op een gegeven moment mee met activiteiten in de bibliotheek. Wij zorgen dan voor spellen en scorekaarten, maar verder regelen ze het allemaal zelf.

Is het organiseren van ontmoeting ook een verdienmodel?
Primair willen we dat mensen echt met elkaar in contact komen. Praten in plaats van appen dus. Dat is echt de belangrijkste reden waarom we doen wat we doen. Maar heel eerlijk: het heeft ons geen windeieren gelegd. Allereerst zien we dat we een grote gunningsfactor hebben en klanten loyaler zijn. Daarnaast wordt de omzet van de koffiecorner steeds substantiëler. Overigens werken we in de koffiecorner nauw samen met lokale ondernemers als Lekkers van Naomi, die op haart beurt ook weer met lokale ingrediënten werkt. Zo helpen we elkaar allemaal een handje.

Tot slot, wat vindt Rijnsburg eigenlijk van jullie concept?
Er is zeker behoefte aan de activiteiten die we organiseren. En die behoefte groeit. Dat zien we bijvoorbeeld terug in alle reacties op onze betrokkenheid bij de Dementieweken. Daarvoor hebben we een speciale tafel met boeken over dementie ingericht en samen met andere betrokkenen een informatieavond georganiseerd. Wij gaan dus lekker door met het doorbreken van hokjes. En het bouwen aan een Rijnsburg waar iedereen er gewoon als mens mag zijn.

Leestip: op de Facebook-pagina van de Readshop lees je meer over de wijze waarop Drees Hoek met toegankelijke spellen en puzzels voor senioren meedoen aan het Midzomerfestival in Rijnsburg