Noodopvang in de Duin- en Bollenstreek

Word vrijwilliger in de noodopvang

Wil jij graag iets bijdragen aan de noodopvang voor Oekrainse vluchtelingen? Op dit moment zijn wij hard opzoek naar vrijwilligers voor al onze locaties in de Duin- en Bollenstreek. Er is genoeg te doen. Wij kunnen jouw hulp dan ook goed gebruiken. We begrijpen als je nog vragen hebt. Daarom hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de meestegestelde vragen.  

 

Vrouw op bankje

De meestgestelde vragen over vrijwilliger worden in de noodopvang

Hoeveel uur moet ik beschikbaar zijn?
Als vrijwilliger kun je zelf aangeven hoeveel uur per week je beschikbaar bent. We hebben verschillende shifts die je kunt draaien. Een shift duurt vier uur en vindt plaats in de ochtend, middag of avond. 
Als vrijwilliger kun je je ook aanmelden voor specifieke onderdelen. Denk aan creatieve activiteiten, taallessen, de kledingwinkel of bewoners naar de markt brengen. Hiervoor hoef je niet een specifiek aantal uren beschikbaar te zijn. Je kunt aangeven op welke data je zou kunnen. Zo kun je ook aan de slag gaan als vrijwilliger wanneer je onregelmatige werktijden hebt.

Wat zijn mijn werktijden?
De werktijden verschillen per week. Je geeft aan op welke dagen of dagdelen je beschikbaar bent. Vervolgens word je ingepland op één dan deze dagen of dagdelen. We draaien doordeweeks twee shifts van vier uur en één shift van drie uur. Deze vinden plaats van 9.00 tot 13.00 uur, 13.00 tot 17.00 uur en van 17.00 tot 20.00 uur. Daarnaast kun je je aanmelden voor diverse activiteiten die plaats vinden op onregelmatige tijden. 

Welke competenties moet ik bezitten?
Wij proberen passende werkzaamheden te vinden die aansluiten op jouw competenties. Je kunt aangeven wat je leuk vindt om te doen en waar je goed in bent. Op deze manier zetten wij jou in jouw kracht.

Wat zijn de werkzaamheden?
De werkzaamheden lopen nogal uiteen. Denk aan han- en spandiensten, zoals boodschappen controleren, maaltijden uitdelen, het uitladen van spullen enzovoort. Maar ook diverse andere taken als helpen bij creatieve activiteiten, kleding uitzoeken, massages geven of yoga lessen geven. Als vrijwilliger geef je aan wat je graag zou willen en kunnen betekenen voor de opvanglocatie. Daar zoeken wij passende werkzaamheden bij.

Moet ik meerdere talen spreken?
Het is handig om Engels te kunnen spreken, maar dit is geen vereiste. We maken veel gebruik van de Google Translate app. Hiermee kunnen we gesprekken voeren met bewoners.  

Drie vrouwen met overdracht erkenning
Vrouw op bankje

Moet ik beschikken over een bepaald opleidingsniveau?
Nee, je hoeft niet over een bepaald opleidingsniveau te beschikken. Elke vrijwilliger heeft vaardigheden die we goed kunnen gebruiken. 

Moet ik vooraf nog een training volgen?
Nee, je hoeft niet vooraf een training te volgen. Op locatie vertellen we je wat we van je verwachten. Daarnaast hebben we inmiddels ook al wat vrijwilligers met ervaring. . Zij kunnen jou als nieuwe vrijwilliger goed ondersteunen. 

Op welke locatie kom ik te werken?
Er zijn verschillende locaties in Katwijk en Noordwijk. Je kunt aangeven op welke opvanglocatie je graag aan de slag zou willen.

Met wie werk ik samen?
Je werkt samen met andere vrijwilligers. Dit is een hele diverse groep. Mocht je graag met bepaalde vrijwilligers samen willen werken, kunnen we met elkaar kijken of dit mogelijk is. 

Drie vrouwen met overdracht erkenning

Word ik begeleid en door wie?
Tijdens de ochtend- en middagshift zijn er sociaal werkers aanwezig op de locatie om vrijwilligers te ondersteunen. Voor vragen, opmerkingen of andere zaken kun je altijd terecht bij de sociaal werkers. Wanneer er geen sociaal werker aanwezig is, kun je hem of haar bellen, appen of mailen. 

Hoe oud moet ik zijn om vrijwilliger worden?
Je moet 18 jaar of ouder zijn om aan de slag te mogen als vrijwilliger.

Ik wil graag aan de slag als vrijwilliger. Waar kan ik mij aanmelden?
Wil je als vrijwilliger aan de slag in Katwijk, kun je je aanmelden via het e-mailadres oekraine@welzijnskwartier.nl. Voor de locatie Noordwijk kun je mailen naar noordwijkvooroekraine@welzijnskwartier.nl.

Wij helpen je graag

Foto van Claire  Verhulst

Claire Verhulst

Manager Sociale Innovatie

Manager sociale innovatie