Nieuwe campagne maakt onzichtbare verhalen van eenzame jongeren zichtbaar

Bijna twee derde van alle jongeren voelt zich eenzaam. Zij hebben geen of weinig vrienden. Of ze hebben wel vrienden of familie om zich heen, maar voelen zich toch alleen. Omdat ze zich niet verbonden, gezien of begrepen voelen. Langdurige eenzaamheid kan allerlei mentale klachten met zich meebrengen. Zoals onzekerheid, stress en somberheid. Ook kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Erover praten is belangrijk om te voorkomen dat beginnende mentale klachten erger worden. Wil je weten hoe andere jongeren dit aanpakten? Luister naar de ‘Hey, het is oké’ podcast waarin vijf jongeren hun verhaal delen. Over de (emotionele) eenzaamheid die zij voelden, hoe ze ontdekten dat ze niet de enige zijn en hoe het hen opluchtte om erover te praten met iemand die zij vertrouwen.

Over de campagne
De ‘Hey, het is oké’ campagne stimuleert jongeren met beginnende mentale klachten om te praten als ze zich niet oké voelen, bijvoorbeeld door eenzaamheid. Dat kan met iemand in hun omgeving die zij vertrouwen zoals een vriend(in), ouder of docent. Of anoniem met een hulplijn zoals de ‘Alles Oké? Supportlijn’ of met gelijkgestemden op de Join Us Community. De campagne ‘Hey, het is oké’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bij Welzijnskwartier kan je ook praten over jouw gevoelens en gedachtes
 

In Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen zijn jongeren meer dan welkom in onze jongerencentra. Daar bieden jongerenwerkers een luisterend oor, maar worden ook allerlei leuke dingen georganiseerd. Juist om eenzaamheid te voorkomen. Wij zijn dan ook superlaagdrempelig. Bij ons geen moeilijke formulieren, intakegesprekken en trajectplannen. Door goed te luisteren en samen naar oplossingen te zoeken, voorkomen we vaak dat jongeren zwaardere zorg nodig hebben. En omdat we zo goed weten wat er onder jongeren speelt, zijn we ook wel eens hun stem richting bijvoorbeeld de gemeente of een school.