Maatschappelijk ondernemen: Tuinbouw Battle

In deze rubriek laten we in iedere Parelduiker een relatie dromen over onze regio. Deze keer Eva van der Kwast van Greenport Duin- en Bollenstreek. “Wat zou het geweldig zijn als we ons allemaal nog bewuster zijn van het meest kenmerkende van onze regio: de sierteelt. Vooral jongeren kunnen daar een duwtje bij gebruiken. En die geven we met bijvoorbeeld het lesprogramma De Tuinbouw Battle.”

We praten nog even door met Eva, een van de drijvende krachten achter de Tuinbouw Battle én vrijwilliger bij Bloemencorso Bollenstreek.

In december 2021 kregen de 30 Nederlandse bloemencorso’s een geweldige erkenning. Ze kwamen op de Internationale Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. In gewone-mensentaal werden de praalwagens Unesco Immaterieel Erfgoed. Een traditie om te koesteren dus. De nieuwe status ging gepaard met enkele opdrachten, zoals het verjongen en moderniseren van het corso. Met alleen een corso bereiken we jongeren namelijk niet voldoende.

Verjongen van het Bloemencorso Bollenstreek?
Jazeker, we merken dat het Bloemencorso Bollenstreek het afgelopen decennium wat verder bij de jeugd vandaan is gekomen. Voor de gemiddelde 16-jarige is het anno 2023 toch vooral een ‘dingetje’ van opa/oma of vader/moeder. Dat is jammer. Juist omdat dit een belangrijk verbindend element (of het sociale cement) van de Duin- en Bollenstreek was. En eigenlijk nog steeds is. Kijk maar eens hoeveel mensen direct en indirect betrokken zijn bij de sierteelt. Duizenden. Daarbij is het Bloemencorso Bollenstreek ook gewoon echt heel gezellig. Langs de weg, maar ook zeker als je vrijwilliger bent of bij een stekersgroep zit.

Hoe zorg je voor verjonging?
Veel jongens en meiden denken bij tulpenvelden aan hard werken en vieze handen. “Vandaar al die Oost-Europese kentekens”, hoor ik vaak. We willen jongeren op een ludieke en moderne wijze laten kennismaken met de bloemensector en het unieke van hun regio. Daarom organiseren we onder meer de Tuinbouw Battle. Een lesprogramma voor basisscholen, waarmee leerlingen van groep 7/8 met een mobiele teeltkar in de klas letterlijk het hele proces van bol tot bloem doorlopen. Planten, kweken, plukken en verkopen. De klas met de beste kwekers ontvangt de ‘Tuinbouw Battle Award’ tijdens het Vier de Lente Festival in april.

Tulp-experience
Wat betreft ‘Vier de Lente’ op het terrein van de Tulpenschuur in Hillegom, ook daar is veel aandacht voor jongens en meiden met en zonder groene vingers. Geen saaie verhalen, maar een heuse experience met DJ’s, dansen tussen de tulpen en een leerzame speurtocht over het terrein. Vorig jaar zagen we al dat onze boodschap tijdens het festival goed landde: het is vet om actief te zijn in het groen.

Hippe sector dus die tuinbouw
Klopt en dat willen we laten zien. Uiteraard niet alleen aan basisschoolleerlingen, maar ook op middelbare scholen, vervolgopleidingen en starters op de arbeidsmarkt. Ja, de sierteelt gaat over bollen, bloemen en vaste planten, maar ook over sensor- en datatechniek, kunstmatige intelligentie (AI) en de inzet van robots en drones. En dan heb ik HRM, marketing en sales niet eens genoemd. Echt, er zijn zoveel gave carrièrekansen in het groen! Stap voor stap willen we ondernemers en werknemers die bij de tuinbouw betrokken zijn met elkaar verbinden en bij jongeren een zaadje planten wat hopelijk in de toekomst uitbloeit tot een mooie carrière in het groen. Leren en werken in het groen is goud. En… bloemen zijn boodschappers.

Mijn droom
Het is mijn droom jongeren enthousiast en trots te maken op ‘onze’ tuinbouw en hun streek. Dat doet Greenport Duin- en Bollenstreek samen met lokale ondernemers als Van der slot Tulips, Tuincentrum De Bosrand, AW Groep en Watertoren Bollenstreek. En naast scholen rollen we ons lesprogramma nu ook uit bij jongerencentrum Nexus in Hillegom. Daar doen jongeren dus ook mee aan het kweken van de mooiste tulp van Nederland tijdens de Tuinbouw Battle.

 

Welzijnskwartier draagt ondernemers een warm hart toe. Zeker ondernemers die maatschappelijk betrokken zijn en iets terug doen voor de samenleving. Onze regio trots maken op haar roots hoort daar zeker bij. Daarom vinden we Greenport zo’n tof initiatief. Lees meer over wat Welzijnskwartier voor ondernemers doet.