Welzijn op Recept

Lang niet alle gezondheidsklachten hebben een fysieke oorzaak. Soms is de oorzaak eenzaamheid, schulden, werkeloosheid etc. Met Welzijn op Recept schrijft een arts geen medicatie voor, maar verwijst hij door naar de welzijnscoach / sociaal werker.

Verwijzen


Minder zorggebruik, meer welbevinden

Welzijn op Recept is een alternatief voor mensen met psychosociale klachten. In plaats van het ‘traditionele pilletje’ voor te schrijven, verwijst de huisarts of praktijkondersteuner deze patiënten door naar een welzijnscoach / sociaal werker. Het gaat hierbij om klachten als vermoeidheid, pijn in de nek, maar ook stress, angst en somberheid. Hier spelen vaak onderliggende sociaal maatschappelijke problemen een rol, zoals overlijden van een partner, verlies van werk, eenzaamheid etc. De welzijnscoach / sociaal werker zoekt heel concreet naar oplossingen en activiteiten. Indien nodig worden lokale partners betrokken. 

 

 

Vanaf januari 2021 ook in Katwijk
Welzijn op Recept is een landelijk concept waar huisartsen en praktijkondersteuners in ruim 90 gemeenten aan meedoen. Vanaf januari is Welzijn op Recept ook in Katwijk beschikbaar. In Katwijk werken de volgende 4 partijen samen:

  • Welzijnskwartier
  • Zorggroep Katwijk
  • Gemeente Katwijk
  • Zorg en Zekerheid

Verwijzen in 4 stappen (voor de professional)
Huisartsen en praktijkondersteuners verwijzen patiënten naar de welzijnscoach / sociaal werker in Katwijk via het bekende Zorgdomein. 

1.    Ga naar Zorgdomein
2.    Kies voor 'Welzijn/Hulpmiddelen'
3.    Kies 'Welzijnsdiensten & cursussen'
4.    Kies 'Welzijn op Recept' (Welzijnskwartier)

Verwijzen

 

Huug van Duijn, directeur Zorggroep Katwijk

“De huisarts en praktijkondersteuner zijn er niet voor alles. Zeker op het gebied van welzijn zijn er hulpverleners die meer verstand van zaken hebben, zoals een sociaal werker, welzijnscoach en beweegmakelaar. Zij weten beter hoe mensen uit een sociaal isolement komen en welke passende activiteiten en groepen er zijn. Maar de huisarts en POH moeten dan wel weten naar wie de patiënt dan verwezen moet worden. Dit kan vanaf januari 2021 ook in Katwijk met Welzijn op Recept.”

Stel je vraag aan deze professionele welzijnscoaches

Foto van Anne van Someren

Anne van Someren

Sociaal Werker

Sociaal werker Noodopvang Oekraïne en Welzijn op Recept