1 december 2023 - Onze gezonde twijfel #2: Wel of niet stappen op je 16e? Van Mariëlle de Mooij
Niet mogen stappen op je 16e. Is dat beschermen of pamperen?
Soms hoor je op een verjaardagsfeestje iets, waar je pas een dag later op je werk echt over nadenkt. Zeker als je met jongerenwerkers werkt, die graag met je meedenken over je eigen twijfels en dilemma’s. Tijdens het feestje vertelde een vader dat zijn dochter 16 jaar wordt. Hij vond de aanstaande Sweet Sixteen Party een slap aftreksel van hoe hij zijn 16e verjaardag inluidde. “In de kroeg met vrienden en veel bier.” Een dag later op de meidenmiddag in Nexus in Hillegom, vroeg ik me opeens hardop af wat ik zelf vond van het uitgaansverbod voor 16- en 17-jarigen.
Ik weet het als de dag van gisteren: het weekend van mijn 16e verjaardag stapte ik in mijn net gekochte minirokje met knikkende knieën discotheek Casa Cara binnen. Wat voelde ik me vrij, volwassen en hip met mijn Coebergh bessenlikeur (de Breezer van de nineties 😊) in de hand. Ja, ik moest – veel te vroeg - om 00.30 uur thuis zijn, maar toch lag de wereld aan mijn voeten.
De verleidingen van het leven
Hoe anders is het nu als 16-jarige. We hebben een heel schild opgeworpen tegen alle verleidingen des levens. Alcohol, drugs en zoenen in de kerkportiek? Ofwel lekker stappen op zaterdagavond? Het motto anno 2024: NIX18. Wat vind ik hiervan? In de wetenschap dat ik er zelf zo ontzettend van genoten heb. En wat betekent dit nu eigenlijk voor mijn jongerenwerkers die bezig zijn met het gezond, weerbaar en vol zelftrouwen laten opgroeien van de next gen?
Voorop, ik ben niet voor alcohol en drugs voor jongeren. Onderzoeken wijzen al lang uit dat dit slecht is voor je brein. Maar ik ben ook niet zomaar tegen uitgaan onder de 18. Sterker, lekker stappen zorgt misschien ook wel voor de o zo belangrijke ontwikkeling van sociale vaardigheden van jongens en meiden. Je leert met anderen omgaan. Je eigen identiteit te ontdekken. En te experimenteren.
Eerste keer seks
Wat betreft dat experimenteren: de gemiddelde leeftijd van ‘de eerste keer’ liep de afgelopen jaren op van 16,5 naar 17,5 naar 18,5 jaar. Natuurlijk helpt dat oneindige gamen en tiktokken daaraan mee. Maar het jongerenslot op de uitgaansdeur ook, lijkt me. Is dit een goede trend of juist niet?
Net als ikzelf zien onze jongerenwerkers de weerbaarheid en het zelfvertrouwen bij jongeren pas later komen. En het aantal jongeren dat zich eenzaam en ongelukkig voelt stijgen. Een oudere rot in het vak drukte het zo uit: “Vanwege al dat gepamper van die gasten, kost het ons af en toe zeker meer moeite om jongvolwassenen te empoweren. En bovendien is er bij sommige groepen nu minder uitgaanscontrole op de hoeveelheid cola-barcardi’s, pilletjes en erger.”
Zoenportiek
Voor groepen die de oude ‘zoenportiek’ (of skatebaan) nu gebruiken als experimenteerruimte voor drank & drugs, zetten we uiteraard veel voorlichting in. Dat doen we niet moralistisch door alleen op gevaren te wijzen. Maar vooral door tools aan te reiken, waarmee je zelf verantwoorde beslissingen kunt nemen. Tools waarmee je je eigen grenzen leert kennen en “Nee” leert zeggen als dat nodig is.
Nix18 lijkt een snoeiharde ‘beschermende’ grens. En voor middelengebruik is het dat ook. Minder zwart-wit is NIX18 als het gaat om zelfredzaamheid, grenzen bepalen en leren van fouten. Met vallen en opstaan opgroeien en je eigen weg vinden in de grote boze buitenwereld. En in het verlengde hiervan is onze professionele begeleiding rond dit thema soms dus ook een ontdekkingstocht. Ben benieuwd naar jouw beeld van de straat als het nieuwe uitgaanscentrum voor post-pubers?
En ik. Ik gun iedereen op zijn 18e verjaardag hetzelfde Casa-Cara-stapuitje als toen ik 16 werd. Ennuh, check vooral ook even dit manifest over jongerenwerk.
Welzijnskwartier wil zichzelf continu ontwikkelen. In kennis, kunde, vaardigheden en interventies. We weten heel veel. Maar we hebben op grote en kleinere maatschappelijke uitdagingen de wijsheid niet in pacht. Door dilemma’s intern te agenderen, willen we Het Goede Gesprek met elkaar en met onze partners aangaan. Daar horen gezonde twijfels bij. Onze regiomanager en MT-lid Marielle de Mooij is een relatieve nieuwkomer in het sociale domein. Daarom heeft Welzijnskwartier juist haar gevraagd om lastige onderwerpen en afwegingen vanuit haar frisse blik aan het voetlicht te brengen.
Mariëlle de Mooij
Gebiedsmanager