Brigitte Verbruggen maatje van Monique

Brigitte Verbruggen


Brigitte Verbruggen maatje van Monique (door Nicole ten Thij van Welzijnskwartier)
Mijn ontmoeting is deze keer met Brigitte Verbruggen (52), maatje van Monique Berg (54) en Maria Siebelhoff (53). Twee enthousiaste dames die aan Brigitte een echte vriendin hebben.

Brigitte is nu 4 jaar maatje van Monique, die een beperking heeft. Het voelt echt als familie: ze bezoeken elkaars verjaardagen en Brigitte rijdt met Monique mee naar haar ouders in Rotterdam. Onder geen beding wordt er iets afgezegd voor haar vriendin(nen). 

Ook Maria is aanwezig. Brigitte en Maria kennen elkaar al twee jaar. Er werd gezegd dat Maria moeilijk was in de omgang. Daar dacht Brigitte wel anders over: “Er kan niemand moeilijker zijn dan ik!”. 

Naast familiaire ontmoetingen ondernemen de vriendinnen nog veel andere activiteiten: Zodra het woord ‘Koningsdag’ valt, wordt Monique direct enthousiast.

Een flink verleden
Brigitte heeft al een flink verleden achter de rug. Brigitte is opgegroeid in Den Haag en was op 13-jarige leeftijd al uit huis. Raakte vervolgens verslaafd. Dat ze op haar 27e zwanger raakte ziet ze als haar redding, want het hielp haar te stoppen met haar verslaving. 

Toen haar leven een aantal jaren terug weer op losse schroeven kwam te staan door een scheiding en diverse gezondheidsproblemen, ging ze aan de slag als vrijwilliger bij diverse instanties. Als het echt niet gaat, kan Brigitte afzeggen. Maar of ze dat heel vaak doet? “Nee hoor! Dit is echt het leukste wat er is. Je gaat chagrijnig heen en komt met een glimlach thuis. Zo zwaar heb je het thuis eigenlijk helemaal niet.”.

Trainingen
Via de training respijtzorg van Welzijnskwartier kwam Brigitte terecht bij de vrijetijdsbesteding van het Zeehos, waar ze haar huidige vriend ontmoette. Inmiddels werken ook haar twee dochters en zelfs haar ex-man er als vrijwilliger. Naast haar vrijwilligerswerk assisteert Brigitte bij trainingen van Welzijnskwartier, helpt ze bij intakegesprekken en volgt ze de trainingen ‘rolstoelduwen’ en ‘slikadvies’ om haar vriendinnen beter te kunnen helpen.

Waarom vrijwilligerswerk?
Brigitte is een echte bezige bij met haar vriendinnen. Waarom zij vrijwilligerswerk doet? Daarin is Brigitte recht door zee: “Je krijgt een uitkering en daar moet je iets voor doen. Wat is nou die paar uurtjes? Je betekent heel voor iemand. Er zitten zoveel mensen op een maatje te wachten”. 

Het advies dat Brigitte toekomstige vrijwilligers kan geven, is makkelijk: “Je krijgt er een positieve instelling van. En misschien verandert er wel iets in je leven? Twijfel je nog? Lees erover. Stap naar binnen. Je hart is er goed voor en haalt je uit de sleur van thuis.”

En aan organisaties? “Oordeel niet op de buitenkant. Geef iedereen een eerlijke kans.”