Reclassering Nederland en Welzijnskwartier verlengen samenwerking werkstraffen

Op 26 januari 2024 ondertekenden Reclassering Nederland en Welzijnskwartier een nieuw contract voor het uitvoeren van werkstraffen. Hiermee blijft het voor inwoners met een taakstraf mogelijk om tijdens hun straf zinvol bezig te zijn in en voor de Katwijkse samenleving. Door de intensieve begeleiding van Welzijnskwartier krijgen de gestraften een positieve ervaring en soms zelfs een opstap naar een reguliere baan. Zo voorkomen we herhaling van misstappen.

De hernieuwde overeenkomst opent de deuren voor een positieve verandering in het leven van degenen die een werkstraf uitvoeren. Door gezamenlijk in te zetten op een zinvolle invulling van werkstraffen, dragen beide organisaties bij aan de lokale gemeenschap. En bieden zij perspectief aan hen die een kans verdienen op een nieuwe start. Zo ondersteunen we werkgestraften die dat positieve perspectief uit het oog zijn verloren.

Perspectief voor werkgestraften
Volgens Marcel van Tol van Welzijnskwartier moet een werkstraf meer zijn dan alleen een strafmaatregel. “Idealiter is het ook een leermoment en een kans op een nieuwe stap in het leven. Belangrijke onderdelen van de werkstraf zijn dan ook werkritme opdoen en werknemersvaardigheden leren. Veel werkgestraften hebben dat niet of onvoldoende.”

Werkstraffen duren bij Welzijnskwaetier gemiddeld 40 uur. De taken variëren van schoonmaken tot het uitvoeren van kleinere klussen in de openbare ruimte of publieke accommodaties. Van Tol: “Na die 40 uur zien we dat veel gestraften vrijwillig een vervolgtraject willen doorlopen. Dat is mooi, omdat mensen die bij ons hun werkstraf uitvoeren vaak zorgmijders waren. Tijdens hun werkstraf ontkomen ze niet aan onze begeleiding. Als we ze daarna ook nog in het snotje kunnen houden, is de kans op herhaling nog kleiner.”

Altijd op zoek naar nieuwe projectplaatsen
Reclassering Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering van werkstraffen. François Otto, projectbeheerder Regio Zuidwest-Nederland: “Tijdens een werkstraf doen werkgestraften iets terug voor de samenleving met zinvol, onbetaald werk. Dit doen we samen met verschillende maatschappelijke organisaties, zoals Welzijnskwartier. We zijn overigens altijd op zoek naar nieuwe projectplaatsen. Primair gaat het hierbij om plekken waar mensen met een (lichte) afstand tot de arbeidsmarkt hun werkstraf kunnen uitvoeren, zoals een school, kinderdagverblijf, sportvereniging, zorginstelling of vrijwilligersorganisatie. Uiteraard kijken we goed naar de match tussen de werkgestrafte/het delict enerzijds en de projectplaats anderzijds.”

V.l.n.r. François Otto, Gwen Spies, Rob Kuipers en Marcel van Tol zijn blij met het nieuwe contract voor de uitvoering van werkstraffen in Katwijk. “Iedereen verdient een tweede kans.”