Jonge mantelzorger
Yessss, iedereen heeft Me Time nodig. Zeker Jonge Helden zoals jij. Jongeren die thuis veel moeten helpen, omdat iemand in het gezin ziek is. Kom eens langs om even te chillen of jouw verhaal te vertellen.
Jonge Helden
Help jij vaak mee thuis, omdat er bij jou iemand lang ziek is, gehandicapt, in de war, depressief of verslaafd? Dan ben jij een jonge mantelzorger. Je helpt graag, maar je hebt wel veel meer taken dan andere jongeren en hebt minder tijd voor jezelf.
NOW IT'S ME TIME
Bij Welzijnskwartier zijn wij er voor jou. Met een luisterend oor, maar zeker ook met allerlei leuke activiteiten waar je andere jonge mantelzorgers ontmoet. Zo organiseren we workshops, gaan we regelmatig naar het strand om even uit te waaien en pikken we af en toe een gezellig gezamenlijk terrasje. Even niet zorgen, maar gewoon met elkaar leuke dingen doen.
Zin om eens aan te sluiten bij de Jonge Helden? Bel of app met Mike, Jeroen of Eline. Zij zijn jongerenwerkers in Katwijk, Noordwijk en Teylingen. Zij luisteren graag naar jouw verhaal en kunnen je helpen bij jouw taak als mantelzorger. Blijf op de hoogte via Instagram of kom eens langs in 1 van onze jongerencentra.
Meld je online aan als Jonge Mantelzorger
Amber Slobbe
Sociaal Werker Katwijk
Jonna Wortman
Sociaal Werker - Jongeren
Jongerenwerker Hillegom
Sascha Treffers
Sociaal Werker - Jongeren
Jongerenwerker Noordwijk
Anne Droog
Sociaal Werker - Jongeren
Jolijn van der Scheer
Sociaal Werker - Jongeren
Lokale samenwerking met welzijnsorganisaties
Een kwart van de Nederlandse kinderen en jongeren helpt thuis een naaste of maakt zich zorgen om een dierbare. Ze zijn jonge mantelzorgers, maar weten vaak niet wat dit betekent voor hun eigen leven en groei. Zorgen voor een ander is mooi, maar kan soms ook problemen geven.
Samen met lokale welzijnsorganisaties werken we aan het project Jonge Helden. Het doel is om jonge mantelzorgers en hun gezinnen beter te helpen. Zo kunnen we op tijd informatie en steun bieden. Project Jonge Helden brengt mantelzorgondersteuning en jongerenwerk samen. Zo helpen we op de beste manier.
In gemeente Teylingen werken we nauw samen met Welzijn Teylingen en in gemeente Noordwijk Welzijn Noordwijk. Zij geven informatie, advies, begeleiding en praktische steun in Teylingen en Noordwijk.
Docenten, zorgverleners, maatschappelijk werkers, sporttrainers en meer:
Docenten, zorgverleners, maatschappelijk werkers, sporttrainers en meer: Jullie zien meer jonge mantelzorgers die wel wat me-time kunnen gebruiken, dan je misschien denkt. Jongens en meiden die zich net te vaak met ‘hoofdpijn’ afmelden. Die net te vaak ‘het even niet trekken’. Of die net te moeilijk een afspraak kunnen maken vanwege ‘wat dingetjes thuis’. Allemaal aanleidingen om de eenvoudige vraag te stellen: En hoe is het thuis? Als blijkt dat de jongere daar overloopt, attendeer ‘m dan gerust op een van onze gespecialiseerde jongerenwerkers.
Wat doet Welzijnskwartier voor jonge mantelzorgers
- We lichten professionals voor en stemmen zorg af.
- We geven voorlichting op scholen en in klassen aan de hand van de training Jonge Mantelzorgers van Tandem.
- We zoeken aansluiting bij het project Jonge Mantelzorg vriendelijke School pilot om binnen de school extra aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers.
- We benaderen de jonge mantelzorger proactief vanuit het huidige mantelzorg netwerk
- Op de dag van de Mantelzorger vragen we extra aandacht voor jonge mantelzorgers middels landelijke campagne.
- We dragen zorg voor informatie aan- en sociaal-maatschappelijke ondersteuning voor jonge mantelzorgers.
- We zijn laagdrempelig en zichtbaar aanwezig in onze jongerencentra, social media en bieden sociaal-maatschappelijke ondersteuning aan jonge mantelzorgers, signaleren vroegtijdig, informeren en verwijzen door naar lokale partners en hulpverlening (waakvlamfunctie).
- We organiseren bijeenkomsten met lotgenoten gericht op ontspanning en ontmoeting.
- We inventariseren de behoefte gericht op ontspanning, educatie en ontmoeting. We doen dit samen met een denktank van jonge mantelzorgers.
- We houden gesprekken gericht op alle leefgebieden en doen dit aan de hand van de methodiek van Positieve Gezondheid.